Zararlari.Com

İdrar tutmanın zararları

 

İdrar tutmanın zararlarının özellikle böbreklere olduğu biliyor. Uzun süre tutulan idrar, idrar kesesinden böbreklere tekrar dönmesi sonucu böbreklerde bir takım tehditler oluştuğunu belirten uzmanlar, vücut her gün en az 1.5 litre su ile desteklenmeli uyarısında bulundu.

İdrar torbasının en fazla 400 mililitre alabildiğini kaydeden uzmanlar, bunun zamanında boşaltılmaması ile, daha sonra üretine idrarın da ek olarak idrar torbasına düşerek, idrar torbasını gerginleştirdiğini ve idrar torbasının kaslarının zayıf düşmesine sebep olabileceğine dikkat çekiyorlar.

İnsan metabolizmasının zararlı hale gelmiş sıvıları, vücuda daha fazla zarar vermeden idrar olarak atılması için tasarlandığı bir gerçek. Bu sebeple özellikle idrarın uzun süre tutulması durumunda çok ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkarılabilir. İdrar tutmanın çok zararlı bir alışkanlık olduğu ise aşikâr.

Kız çocukları idrarlarını tutarak, idrarı geri göndermeye çalışma ve kasma daha sık görülmektedir. Daha küçük yaşta çocuklarda ise meşgul oldukları eylemi bırakmamak için idrarı boşaltmayı bekledikleri gözlemlenmiştir. Bu durumda idrarın altına kaçırılması ya da tuvalete son anda yetişilmesi gibi durumlara sebep olabilmektedir.

İdrar tutmanın en büyük zararı ise şüphesiz “sistit” denilen idrar torbası iltahaplanmasıdır.