Alkolün zararları

Alkol insan topluluğunda dünya üzerinde, uyuşturucu madde türleri arasında en eski tarihçeye sahiptir.İnsanların yerleşik hayata geçmesi kadar uzun bir süreyi kapsamaktadır. İlk bira üretimi tam olarak sekizbin (8bin) yıl önce mezopotamyalılar tarafından arpadan ekmek üretirken tesadüfen bulunmuştur. Sonrasında arpanın yanı sıra tahıl, meyve hatta baldan alkol üretimine devam edilmiştir.

Dünya üzerinde en geniş alanlara yayılmayı başarmıştr.İnsanlar tarafından her tür kitlenin tercih etmiş olduğu alkol, iyi günde-kötü günde toplumun ayrılmaz bir parçası halini almıştır. Bazen dini törenlerde kutsal içecek ilan edilirken, diğer tarafta eğlencelerin kutlamaların bir parçası olmuştur. Peki böylesine uzun süre dünya üzerinde bu kadar geniş alanlara yayılan alkolün zararları bilinmiyor mu? Diğer maddelere oranla aslında alkolün zararları insanlar tarafından daha çok bilinmekte ve her geçen gün alkolün zararlarının önlenmesi konusunda insanlar bilinçlendirilmektedir.

Peki kanunlarda yaş sınırı olmasına rağmen yinede bu sınırın dışında kalan genç kişilerin alkolü kolaylıkla elde etmeyi başarması doğrumudur? Ya da alkolün tercih edilme sebepleri nelerdir? Genellikle yapmış olduğumuz değerlendirmelerde, günümüzün en büyük düşmanı olan stresin alkol ile kardeş olduğu kanısına varmaktayız. Çoğunlukla stresli durumları hafifletmek amacıyla alkol tercih edildiği gayet açıktır. Bunun yanısıra gençlerde katılmak istedikleri bir ortama uyum sağlamak için tercih ettikleri gözlenmiştir. Alkolü kullandıktan sonra kendindeki değişimi merak ederekte tercih edenler bulunmaktadır. Sevincin paylaşılması, hüznün hafifletilmesi, utangaçlığın sona erdirme beklentisi, cesaretlenmek gibi bir çok yaşanılan duyguya ortak edilmektedir alkol.

Tüm bunlardan çıkarılacak sonuç ; alkolün başlanması ile birlikte alışkanlığa dönüşmesi engellenememektedir. Alışkanlık ise zamanla yerini bağımlılığa bırakır. Bağımlılık her açıdan insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyeceğinden, çoğu insan nasıl olduğunu anlayamadan alkolün tutsaklığına mahkum olur.

Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli besinlerin üretim yöntemleriyle elde edilirler. Her içkide bulunan etil alkol oranı ise içkiden içkiye değişiklik gösterir. Etil alkol oranı fazla olan içkilerin insanlar üzerindeki olumsuz etki ve bağımlılık riski daha yüksektir. Alkol alımını süreklileştiren duruma alkolizm, alkolü tutsaklık haline getiren kişilere alkol bağımlısı denilmektedir.

Alkolün toplumsal zararları kişiden topluma doğru endikasyon halindedir. Alkol bağımlısı olan kişilerin sosyal yaşantıları zamanla sona erer, iş hayatlarında başarı ihtimalleri performanslarını kötü etkilediğinden günden güne azalır. Psikolojileri normal olamayacağından özel hayatları, aile hayatları da her geçen gün kötü bir duruma düşer. Sürekli alkol içme isteği yüzünden ailesine yük olmaya başlar. Geleneksel bir toplum cümlesi vardır “Alkol tüm kötülüklerin anasıdır.” Her ne kadar espri amacıyla kullanılsa da çok doğrudur. Alkol bağımlılığı insanın hayatını yavaş yavaş köreltir.Tarihimizde alkolizm yüzünden körelen toplumlar vardır. Alkol bağımlılığı yüzünden zevke sefaya düşmüş çalışma ve üretimi ihmal etmiş birçok medeniyet silinip gitmiştir. Davranışlarının aksi yönde değişmesine neden olur. İnsanlara karşı kabalaşır, dengesiz ruh hali insan ilişkilerini de malesef tüketir ve yalnızlığa sürekler. Alkolizmin sonu tedavi edilmediğinde hiç bir zaman iyi değildir. Hastalıkların kölesi olurlar. Günümüzde birçok örneği olan alkol bağımlıların hazin sonu cinayete sebepten hapishane ya da ruh hali bozukluğundan tımarhane olmaktadır.

Alkolün bağımlılık halini alması ve bir hastalık olarak kabul edilmesi çok eski çağlara dayanmaktadır. Alkolizmi bir akıl hastalığı olarak tanımlayan ilk filozof, roma filozofu Senaca’dır. Alkolizm terimi ise ilk olarak isveçli bir doktor olan “Magnus Hus” tarafından “Alcoholismus Choronicus” isimli makalede kullanılmıştır. Bu makalenin yayınlanmasından sonra “kronik alkolizm” tıbbi bir terim haline gelmiştir. Ve günümüzde alkolizmn tedavisi pek tabii mümkündür.

alkol Kalbin ritmini yükseltir ve normalden daha hızlı çarpmasına sebep olur. Kalp çarpıntısı kan dolaşımının düzeninin bozulmasına damarların sertleşmesine, tansiyonun yükselmesine bağlı olarak insanı ani felç ve ölümle kadar götürebilir.

Alkolün karaciğere zararına gelirsek, toplum arasında en çok korkulan siroz hastalığının başlıca bilinen sebebi alkoldür. Siroz karaciğer hücrelerinde yağlanma sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Karaciğerin vazifesi vücuda alınan zararlı maddeleri süzerek, zararsız hale getirmektir. Böylelikle karaciğer alkolü zararsız hale dönütürmek için çok fazla efor sarfeder ve yorulur zamanla karaciğer bu görevini tam anlamıyla yerine getirememeye başlar ve iflas eder.

Alkolün bağırsaklara ve mideye zararları, Gastrit ve ülser midenin en kötü düşmanlarıdır. Alkol ise bu iki rahatsızlığın en yakın dostudur. İçki mide iç zarında yanma hissi meydana getirir, mideyi bozar ve çok aşırı tüketildiğinde dayanılmaz mide ağrılarına sebep olur. Hazımsızlığa ve iştahsızlığa sebep olur böylelikle insanlarda ani kilo kayıplarıda görülebilir. Bağırsak ishallerine ve iltihaplarına yol açar.

Alkolün böbreklere zararları, biranın böbreklere hep iyi geldiği söylenir oysa ki idrar bolluğu böbrekleri temizlemekten çok, fazlasıyla yorar. Böbrekler bozulur ve zamanla normal işlevlerini kaybederler.

Alkolün sinir hücrelerine zararları; Çok yaygın görülür insanın sinir sisteminde alokolün zararları. El titremeleri, heyecan-korku-telaş-tedirginlik-şüphe gibi duygularının birbirine karışması sonucunda yaşanılan sinir harpleri, kıskançlık buhranları..Felçler ve yine ani ölümlerle neticelenen hayatlar.. Sinir sistemi hassastır ve alkole karşı ayakta çok uzun süre kalıp direnemezler.

Alkol insanın akli dengesinide zarara uğratır. Kişi zamanla isteklerini, yapacaklarını gitmesi gerektiği yerleri günlük yaşamın arasında tamamen birbirne karıştırır. Alkol hafızayıda büyük zararlara uğratır. Beyni uyuşturan alkol insanlamrın yürümelerinde, konuşmalarında dengesizlik meydana getirir. Kişi iradesini tamamen kaybeder.

Alkolün zararlarını yazarız da, trafik kazalarını es geçermiyiz hiç..En büyük zararlardan biride trafik kazalarıdır. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu araştırmalar sonucu, ölümle sonuçlanan trafik kazalarının büyük bir bölümü alkollü araç kullanma yüzünden gerçekleşmiştir. Kanda alkol değeri alkol alımından yaklaşık 1 saat sonra en yüksek seviyeye ulaşır daha sonra tüketin devam etmezse yavaş yavaş azalır. Alkol alan kişilerde muhakeme yapma ve karar verme yetenekleri kaybolur. Dikkat ve refleks hızları azalır. Tüm bu etkiler direksiyon başında olan bir sürücünün kaza yapma olasılığını %90 arttırır.

Alkolden uzak kalmak için, alkolü bir psikoloji tedavi aracı olarak görmemek gerekmektedir. Aynı zamanda alkolsüz eğlenilebileceğini benimsemek gerekir. Alkol üzerine söylenilen hiç bir iyi durum kabul edilemez. Alkol başlı başına insanların tüm düzeneği için zarar teşkil eden bişr uyuşturucu maddedir. Sadece kişiyi değil çevresini toplumu hatta daha da yaygınlaştırırsak tüm dünyayı ele geçirebilecek ve kendine tutsak edebilecek tehlikeli bir maddedir. Son olarak toplumun alkol hakkında söylediği bir geleneksel cümle ile makalemi bitirmek istiyorum.

Ne yazık ki alkol “Şişede durduğu kadar masum değildir..”
Sevgiyle Kalın.

Yazar: volkan

54 thoughts on “Alkolün zararları

    A

    (30 Ekim 2016 - 06:55)

    Ben bu kadar güzel bir şey görmedim

    Takla

    (13 Ekim 2016 - 18:56)

    Yeah!

    Takla

    (13 Ekim 2016 - 18:55)

    Yeeeeeeeeees!

    ayyaş

    (30 Nisan 2016 - 18:17)

    her gün bi şişe deviriyorum çok sağlıklıyım için içirin

      elif

      (30 Eylül 2016 - 10:32)

      gerizekalı

    mehmet

    (14 Nisan 2016 - 17:47)

    napıyon

    Hüseyin

    (12 Nisan 2016 - 16:54)

    abi çok iyi Ya

    Leyla

    (27 Mart 2016 - 13:04)

    Ödevimden 100 aldım teşekkürler

      (05 Ekim 2016 - 16:55)

      salak

    Feride

    (13 Ocak 2016 - 23:59)

    Allah sizden razı olsun böyle bilgilendirdiğiniz için.Alkol kötülüklerin anasıdır.Allah herkese yardım etsin.İçmeyenler inş bu illete hiç bulaşmaz.

    busra

    (03 Aralık 2015 - 20:46)

    gercekten cok guzel bir site bayıldım

      nuriş

      (16 Nisan 2016 - 11:59)

      ben de çok beğendim ama zararlar maddeler halinde olsaydı fen projemda bu siteden yara4rlanabilirdım nuriş

        Anonim

        (25 Mart 2017 - 14:55)

        Canısı onlar böyle yapmış sanane

    Gökdeniz Bahçekapılı

    (05 Kasım 2015 - 18:19)

    teşekkürler bu siteyi kurana bana çook yardımcı oldu teşekkürler

    Kjhjhjhhhhb

    (04 Kasım 2015 - 15:11)

    Çok iyi

    alper

    (30 Ekim 2015 - 11:02)

    abi site muhteşem

    Anonim

    (20 Ekim 2015 - 17:53)

    güze yazılar var ödev için

      gazi antep

      (13 Nisan 2016 - 16:12)

      doğru cevap

      Anonim

      (22 Ekim 2016 - 14:39)

      Neresi süber

    Anonim

    (18 Ekim 2015 - 13:05)

    yazarı kim

    Nurr

    (13 Ekim 2015 - 20:01)

    Sıkıcı ama yararlı

    Lara

    (11 Ekim 2015 - 10:44)

    Kim yazdı ve kim baskı yılı nedir bunun

    asya lina

    (10 Ekim 2015 - 07:33)

    çok beyendim siteyi

    sengül

    (31 Ağustos 2015 - 14:17)

    allah içenlerin cezasını versin ottuz senedir bıktım

      yusuf

      (29 Şubat 2016 - 19:08)

      bende

      Niyazı bal

      (10 Haziran 2017 - 16:07)

      Yemeyi/içmeyi/araba kullanmayı/bilmezsen/dünyada her şey zararlıdır/herşey Allah ın nimetidir/adam gibi kullanırsan herşey(sigara-içki)faydalıdır…

    öykü

    (02 Mayıs 2015 - 08:50)

    HARİKA

      öykü

      (14 Ekim 2016 - 17:16)

      inşallah aminnnnnnnnnnnnnnn…

    rabia

    (08 Nisan 2015 - 22:07)

    sağolun

    yaren

    (25 Mart 2015 - 21:32)

    sssüüüpppeeerrr…

      KARTAL

      (04 Nisan 2016 - 20:01)

      Vallamı

    ruyaa

    (04 Ocak 2015 - 13:20)

    çok iyi olmuş fakat görseller daha ön planda olsaydı okurken sıkılmazdım

      eren

      (28 Nisan 2015 - 21:43)

      aaaaaaa

    melike

    (17 Nisan 2014 - 17:17)

    harikaa

      Anonim

      (09 Nisan 2016 - 15:58)

      Afddfj

    ayşe ece

    (23 Aralık 2013 - 16:29)

    harika az da olsa ödevimi yapmama yardımcı oldu………………

      Anonim

      (13 Nisan 2015 - 15:32)

      rica ederim

      ,

    enes

    (08 Aralık 2013 - 19:16)

    alkol icersn cok dağnık aile olursun

    havva

    (05 Aralık 2013 - 12:04)

    çok iyi olmuş

    Bora

    (27 Ekim 2013 - 00:46)

    Çok bilgilendirici olmuş ancak alkolün hangi hastalıklara neden olduğunu yazmamışsınız.

      Sevda

      (30 Ekim 2013 - 11:17)

      Sevgili bora, Makalemizde ayrı ayrı detaylar şeklinde hangi organımıza ne tür zararlar verdiği belirtilmiştir. Hastalık isimlerinin de belirtilmesi sizinde görüşünüz üzerine daha yarar sağlayacaktır. En kısa zamanda makale üzerinde yeni güncellemelerin yapılmasını sağlayacağız. Görüşleriniz bizim için değerlidir. Teşekkürler.

    yağmur

    (19 Ekim 2013 - 11:27)

    ödevime iyi olanilir

    ANONİM!!

    (06 Ekim 2013 - 20:34)

    teşekkürler.

    ecem

    (06 Ekim 2013 - 20:09)

    sağolun

    Anonim

    (06 Ekim 2013 - 19:42)

    Madde madde zararlar nerede lütfen œdevim var

      ayşe ece

      (23 Aralık 2013 - 16:33)

      harika az da olsa ödevimi yapmama yardımcı oldu………………

    eren

    (04 Ekim 2013 - 20:17)

    bu benim için en iyi dersim

    ödevim için çok iyi bir site

    orhan

    (31 Temmuz 2013 - 03:23)

    sizden allah razı olsun alkol ve sigarayı bırakma egiliminde olan birisiydim vesilenizle inşallah bir daha kullanmıyacağım.

    Nazlı

    (09 Temmuz 2013 - 15:58)

    Makalenizi çok beyendim gerçekten doğru ve düzgün bilgiler vermişsiniz. Sizin gibi sağlık konusuna duyarlı insanlar görmek beni çok memnun ediyor. Size bu duyarlılık ve güzel bilgilendirme için çok teşekür ediyorum.

      Sevda

      (26 Temmuz 2013 - 21:43)

      Değerli Nazlı,

      Güzel dileklerin için çok teşekkür ediyoruz. Sizin gibi bu paylaşımlara destek veren güzel okuyucularımızı görmek bizleride çok mutlu ediyor inanın.

      Sevgiler

    Mehmet Emin

    (07 Temmuz 2013 - 21:05)

    Çok teşekkür ederim. Oldukça güzel bir makale olmuş. Alkolün zararları hakkında okul ödevim vardı, bu makale ile büyük bir kısmını tamamladım. Çok çok teşekkürleeer 🙂

      Ebru Koçan

      (07 Temmuz 2013 - 21:06)

      Emin bey alkolün zararlarıyla ilgili hala ödev konusu yapılıyor mu ?

        sevgi

        (02 Ekim 2013 - 18:33)

        gerçekten çok teşekkür ederiz sevgilerim ve saygılarımla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.